Milí přátelé, dnešní článek k vázání všeho druhu věnujeme pozici - Pork Roll and Rope Ladder . V českém překladu to zní něco jako vepřová roláda a provazový žebřík - to uznávám, není tak honosné, tak bych zůstala v anglickém znění. Ptáte se jistě proč zrovna vepřové ? Proč roláda ?
Paže subinky na fotce jsou uvázány do kravaty - má paže za zády. Lano se omotává pod prsy a nad prsy. Všimněte si však dvou různých forem vázání používaných na končetinách. Ohnutá noha je totiž ovázána stejným způsobem jako vepřová pečínka nebo roláda. Proto se taky tento úvaz tak nazývá. Berme to prosím tedy s nadhledem.
Prodloužená noha je naproti tomu uvázána v dalším pilíři japonského lanového stylu, kterému říkáme „provazový žebřík“. Zde je lano mnohokrát napnuto samo proti sobě, když stoupá po končetině, což je technika, která velmi dobře funguje s přírodními vlákny používanými v japonské tradici. S umělým vláknem tohoto úvazu nedosáhnete, protože Vám to bude nevzhledně klouzat dolů a nebude to dobře držet.
Zde se používá lano přímo za krkem k natažené noze, s čímž je třeba zacházet s rozmyslem a opatrností. Asymetrický výsledek, zvláště když je provazový žebřík vysunut do závěsného bodu výše, je mnohem častěji vidět v japonském stylu než v západním. Jedna noha pokrčená ve vepřové roličce, druhá natažená nahoru ke stropu, přivázaná v provazovém žebříku, s provazem ze spodní části provazového žebříku na noze za zády. Tak bych to věrně popsala. Tento úvaz bych určitě dala do kategorie pro pokročilé. Začátečník by si dle mého s tím moc nevěděl rady. A když už jsme u těch pokročilých, na ty prsa bych rozhodně přicvakla nějaké
větší svorky :)